2011. október 8., szombat

Sosem késő elkezdeni..

Gyenge, remegő kezével az ecsetet tartva, már fejében kész is a mű. Virág lesz rajta, élénk, vidám színek, hisz a szívnek most melegség kell. Az ablakon kinézve a szél örült tánca, s az utcán sétáló emberek fázós tekintete tudatja vele, bizony, hideg van. Ritkán mozdul ki otthonából. Idős szervezete, mely már lassan nyolcvan évet is megélt, már nehezen bírja a mozgást. Lábai elfáradva várják, hogy rövid sétájából hazatérjen. Így többnyire csak üldögél kedvenc foteljában, vagy éppen a festőállvány előtt alkotja legújabb művét.
Már fiatal lány korában érdekelte a művészet. Festegetett, de inkább csak magának. Nem volt született művész, de a tehetsége meg volt hozzá. Ha lett volna, ki tanítsa, biztos kerültek volna ki kezei közül remek munkák. Családja viszont nem volt jómódú, ezért már magának a gondolatnak a csíráját is elvetette magában, hogy ő festőművész legyen. Kellett a pénz, ezért a tanulás helyett munka várt rá. Így az évek sora alatt szép lassan lemondott, erről a számára kedves elfoglaltságról. A szépség iránti igény viszont mindig jelen volt az életében. Szeretett a színekkel játszani, életét próbálta úgy alakítani, hogy vidám dolgok vegyék körül. A nyugdíjas kort elérve, sokat sétált a város utcáin, parkjaiban. Igyekezett napjait tartalmasan eltölteni, figyelve minden szépet, mi körül veszi őt. Egyik nap egy hirdetésre lett figyelmes, melyen egy festőművész ajánl segítséget művészkedni vágyó embereknek. Nem gondolkodott túl sokat, hisz az idejéből kitellett. S még emlékezett azokra a pillanatokra, mikor kész festményét csodálta. Boldog pillanatok voltak ezek. Csodálatos érzés volt újból ecsetet tartani a kezében, úgy érezte, hogy egy új élet vár rá. Örömteli napok következtek, s ez meg is látszott festményein. Nem adta el őket, csak magának festett. Szívesen adott viszont kiállításra, a helyi művelődési házba, hol képei folyamatosan cserélődtek. Szerették őket, így mindig hozott valami újonnan elkészültet.
Már érzi, hogy fárad. Hiába, már nem fiatal. Képeire ránézve, egy gondolat foglalkoztatja. Nemsokára eltávozik, szeretné, ha képeinek gazdát találhatna. Mindig is szeretett adni, csak úgy ajándékba. Jövő hónapban lesz a nyolcvanadik születésnapja. A családból mindenki jönni fog, hogy őt felköszöntsék. Már most tudja, hogy ez egy rendhagyó születésnap lesz. Mert mindenki ajándékot kap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése