2011. szeptember 10., szombat

Az idei nyaralás...

Nálunk az idei év nyaralása. Hatalmas hőség, panellakásban harmincöt fok körüli hőmérséklet. A lakás frissen lemeszelt falat kíván. Lelki szemeim előtt már elképzelem fekete macskánkat, ahogy szépen, komótosan, sétálva az előszoba falai között, szőrét dörgöli a frissen meszelt falhoz. De a meleg közbeszól. Reggel, pár falat nyámmogása után, megbizonyosodva arról, hogy marad még elég a tányérban, elfoglalja helyét a lakás leghűvösebb részén. A kád alatt lévő lavórban tér újból nyugovóra. Így aggodalmam hamar elszáll. Mire újból felébred, már a falak is megszáradnak.
A tervek azért vannak, hogy minden zökkenőmentesen, flottul működjön. Csak meszelés, s más semmi. Jöhet a mész megvásárlása, tizenhat literes kiszerelésben, negyven fokban kerékpár csomagtartóján hazacipelve. Majd jön a gondolkodás, hogy hogyan lehet a fehérre meszelt falat az előszobában megóvni a macska, a „tányérjától fél méterre minden irányba fröccsenő” evésétől. Remek ötlet születik lemosható tapéta formájában, tetején színcsíkkal díszítve. Újabb biciklizés, egy teljes guriga tapéta megvásárlása, melyből két méter lesz felhasználva. Az összhatás tökéletes. A gyermekek is így gondolják, mert meglátva így szólnak. Az egész előszoba ilyen legyen. Meggyötört pillantás részemről, majd a megadás. De ha már az előszoba ilyen, akkor a vécé sem nézhet ki másként. A végeredmény, még egy guriga tapéta szükségeltetik. Természetesen a város másik végében található áruházban, de szerencsére korai nyitással, még elviselhető hőmérsékletben. De ahogy lenni szokott, valami mindig elfogy, s az nem nézi az időt. Így naponta legalább egy biciklizés negyven fokban, s minden alkalommal megállapítva, ez nem fehér embernek való hőmérséklet.
Említettem már a kellemes fokokat a lakásban. A ház ura, ki a meszelést végzi, napokig fürdik saját izzadságában. De a falak gyorsan száradnak, s a munka halad. S én egy hétig ronggyal a kezemben élem napjaimat, s fedezem fel mindig az újabb lemosnivalókat. De az eredmény, hófehér falak. S közben sziporkázó ötletek mindenki részéről, melyek a lakás díszítésére vonatkoznak. Szerencsére van egy nagyáruház, mely szinte állandóan nyitva, így egy pár este, mikor már a nap lenyugvásra készül, felkerekedünk, hogy a kívánságokat teljesítsük. Így repül el két hét, s a terv maximálisan végrehajtva.
Volt izzadás, volt fürdés, s volt sok kerékpározás. Akár egy Balaton körüli bicikli túra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése