2011. szeptember 13., kedd

A könyvtár hőmérséklete...

A könyvtár előtt nagy a forróság, nyitás előtt jár jócskán az idő. A nyitva tartási táblán tizenegy óra olvasható, mikor is az ajtók kitárulnak. Kitartó napsütés esetén a csupa üvegfal kellőképpen átforrósodva melegíti a könyvtárat belülről, így aki arra számít, hogy a forróság elől bemenekülhet ide, nagyot csalódik. Csak akkor jár némileg a levegő, ha az ajtón a tábla átfordul. Zárva helyett Nyitva olvasható rajta. Mert ilyenkor a kulcs átfordítása, s a fotocellás ajtó nyitott állapotban marad. Az ajtón betérve szemben a ruhatár, mi található. Ilyenkor nyáron, mikor az emberek a leglengébb ruhában lépnek ki az utcára, a fogasok üresen maradnak. Értékek, mik az olvasónál találhatóak, gazdájukkal együtt járják körbe a könyvtár helyiségeit. 
Nyitás van. Az ajtók kitárulnak, s az emberek a forróság elől menekülve sietnek be az ajtón, mit sem bánva a sorbaállást. A kölcsönző részleg felé. Szép lassan, egyenként tűnnek el a sorok között, mindenki máshova, érdeklődési körének megfelelően. Aki a szépirodalmat szereti, annak igen meleg fogadtatásban lesz része. Az ablak mellett, az üvegfalak közvetlen szomszédságában kénytelen kedvenc íróját keresgélni, s tőle számára ismeretlen könyvet felfedezni.  Ők igen hamar feltűnnek a kölcsönző pultnál, a rekord sebességgel megtalált új olvasmánnyal. Akik a könnyedebb, romantikus, izgalmas olvasmányt szeretik, azokra sem vár sokkal jobb hőmérséklet. Bár a nap sugarai megkímélik őket, de a levegő, mi a kis kuckóban van, fullasztó. Így lassan, szemmel láthatóan nem kellemes fizikai állapotban sietnek a kölcsönző pulthoz, hogy inkább a szabad levegőt válasszák. Legyen az bármennyire forró. S együtt érző pillantás kíséretében búcsúznak a könyvtár dolgozóitól.
Akik az olvasóterembe érkeznek rögtön, ők megtapasztalhatják, milyen a forróságból klimatizált helyiségbe érkezni. Talán még egy enyhe fázást is tapasztalhatnak a jelentős hőmérséklet különbség miatt. Ott sokkal tovább tartózkodnak a vendégek, s ha mégis a másik oldalra kényszerülnek, senki nem érti. Miért csak az egyik helyiségben van klíma? Ez egy nagyon jó kérdés. Miért?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése