2011. szeptember 10., szombat

Gondolkodás megváltozása....

A szekrény mélyén, a temérdek iskolai jegyzetek között, egy két évvel ezelőtt megírt filozófia dolgozatára akadt a minap. Kíváncsian lapozott bele, hisz ezt az óta nem olvasta. Többször átírva, újabb gondolatokkal tarkítva készült el a munka, ez volt az első be adandója.
Most két év távlatából, újra átolvasva, kénytelen belátni, hogy élete akkor a negatív gondolkodás jegyében telt. Véleménye a világról, az emberi létről, a hasznosságról és az igazságról nem sok pozitív gondolatot adott.

Többek között ezek a gondolatok foglalkoztatták.
Az a baj, hogy elsiklunk a lényeg felett. Minden tettünkkel azon vagyunk, hogy keressük és megtaláljuk azt, ami által könnyebbé tehetjük mindennapjainkat, itt konkrétan az anyagi dolgokra gondolva. Nem foglalkozunk az élet megannyi szépségével, mert az nem visz előre minket. Ahhoz, hogy minél sikeresebbek és gazdagabbak legyünk, csak olyat cselekszünk, mellyel pénzhez jutunk, mert az hasznos. Egész életünkben tanulunk, ami nem lenne baj, csak nem vagyok biztos benne, hogy azt, amit valójában kellene. Persze mindig úgy gondoljuk, hogy ezt a saját, és a családunk érdekében tesszük, hiszen csak így tudunk érvényesülni, versenybe szállni embertársainkkal. Csak mikor már elszáll felettünk az idő, akkor jövünk rá, hogy nem is éltünk, és nagyon sok, valóban hasznos dolgot elszalasztottunk, s a családunk számára idegenekké váltunk. Ha körülnézünk a világban, akár a média által, akár a közvetlen környezetünkben, akkor láthatjuk, hogy tényleg minden a pénz, az érvényesülés és a siker körül forog.

Ma már gondolkodása lényeges változáson ment keresztül. Ha körülnéz a világban, nem csak a rosszat látja. A hétköznapok könnyebbségét sok ember számára a „dolgokhoz való hozzáállás” megváltozása hozza el. A szépség meglátása, apróságok felfedezése, melyek gyógyírként hatnak ebben a rohanó világban. A pénz fontos, annyira mindenképp, hogy a megélhetésünket ne fenyegesse veszély, de a lélek egészsége fontosabb. Ő ezt már tudja. S látja sok emberen is a változást, bár valószínűleg a változás már régóta tart, csak ő még nem volt nyitott rá.
Azt tudja, hogy ha ma adnák neki ezt a feladatot, lényegesen pozitívabb gondolatokkal lenne teli.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése