2011. március 22., kedd

Érzelmi reakciók

Történik valami, mi rossz hatással van rád. Szép lassan, vagy hirtelen erővel tör fel benned a kétségbeesés vagy düh. A felfokozott érzelmi állapotod folytán nem tudsz józanul s megfontoltan cselekedni. Mondhatsz olyan szavakat, mondatokat, miket nyugodt helyzetedben ki nem ejtenél a szádon. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha működne benned egy vészcsengő, mely figyelmeztetne ilyenkor, hogy most ne szólj. Végy egy nagy levegőt, s gondold át. Ha kell többször is. Mérlegelj. S ha még akkor is úgy érzed, válogasd meg szavaidat, s próbálj meg kíméletesen, s úgy fogalmazni, hogy az senkinek se fájjon. Lehet úgy is véleményt alkotni, hogy közben nem okozok újabb, és újabb megoldandó problémát.
Történik valami, mi nagyon jó hatással van rád. Meghatottságot, vagy éppen örömet érzel. Felfokozott hangulatodban legszívesebben rohannál, s megosztanád azzal, ki fontos neked. Ne fogd vissza magad. Az örömből fakadó cselekvés csak jó lehet. Nem tudsz vele kárt okozni, csak másokat is örömre késztetni. Ha nem viszonozzák? Sebaj. Te attól még megéltél egy érzést, mitől, ha egy rövid ideig is, de csodásan érzed magad.
Erős érzelmek szülte viselkedések. Aki az érzelmei szerint cselekszik, képes hirtelen felindulásból cselekedni, ami lehet jó is, de lehet rossz is.
Meg kell tanulnunk ezeket kezelni. Meg kell tanulnom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése